2024 július 14

Lassult a termelői árak emelkedése Kínában

A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 8,8 százalékkal nőttek februárban. A növekedés mértéke ezzel az elmúlt nyolc hónap legalacsonyabb szintjére enyhült. Elemzők februárra 8,7 százalékos emelkedést jeleztek előre a januári, 9,1 százalékos növekedés után. Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a felmérés során vizsgált 40 ipari ágazat közül januárban 36-ban regisztrálták a termelői árak növekedését, ami megegyezik a januári felmérés eredményével. Havi összevetésben a termelői árak 0,5 százalékkal bővültek januárról februárra. Tung úgy vélekedett, hogy az áremelkedés hátterében részben a nyersolaj világpiaci árának emelkedése állt.

A fogyasztói árindex éves bázison számított növekedése februárban 0,9 százalékos volt. Ez megfelelt az elemzői várakozásoknak, és egyezett a januári adattal. Az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal zsugorodott a múlt év azonos időszakához képest a disznóhús árának jelentős mértékű – 42,5 százalékos – visszaesése miatt. A nem élelmiszer jellegű árucikkek ára ezzel szemben emelkedett. Húsz százalék feletti árbővülést regisztráltak a többi között a gáz- és dízelolaj árak esetében, az áremelkedés üteme ráadásul nőtt a múlt hónaphoz képest. Havi összevetésben a fogyasztói árindex 0,6 százalékkal nőtt januárról februárra. A statisztikai hivatal szakértője szerint az áremelkedést elsősorban az élelmiszerek árának a kínai holdújév ünnepi időszakának hatása miatti növekedése idézte elő – ismertette a távirati iroda.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,1 százalékkal emelkedett februárban éves összehasonlításban. Az áremelkedés üteme 0,1 százalékkal csökkent januárhoz képest. A kínai parlament szombaton megkezdődött, éves ülésszakán a tavalyi céllal megegyezően idén ismét 3 százalék körüli fogyasztói árindexet tűztek ki, a fogyasztói árak stabilon tartását előirányozva.