2024 július 21

Tűzszünet az örmény-azeri villámháborúban

Szeptember 19-én Azerbajdzsán offenzívát indított Hegyi-Karabah, a vitatott hovatartozású örmény régió ellen. Kedden az azeri csapatok drónokkal, tüzérséggel és rakétákkal lőtték a döntően örmények lakta Hegyi-Karabahot. Álláspontjuk szerint addig nem is hátrálnak meg, amíg az örmény erők meg nem adják magukat. Az offenzívában több tucatnyian vesztették életüket, köztük két civil és sok a polgári sebesült is van. A robbanások szerda reggel néhány percenként visszhangoztak a városban és környékén.

A régióért még a Szovjetunió felbomlása után indultak meg a harcok, és májusban úgy tűnt, végre lezárulhat a két ország közti konfliktus. A legfrissebb hírek szerint az azerbajdzsáni és az örmény erők szerdán – egy nappal a harcok megkezdése után – tűzszüneti megállapodást kötöttek. Egy órával a fegyverszünet bejelentése után Nikol Pashinyan, az örmény miniszterelnök elmondta, hogy a térségben drasztikusan csökkent a feszültség.

Újabb háború szélén állt Európa?

A keddi támadások – és az újabb háborús konfliktus kitörésének lehetősége – ráijesztettek Európára. Úgy tűnik viszont, hogy Európa most inkább egy villámháborút kapott a nyakába, amelynek a csütörtökön kezdődő tárgyalások véget is vethetnek, hiszen a kedden kezdődő harcok szerdára már sikeres tűzszüneti egyezménnyel végződtek.

Az orosz békefenntartók szerepe

Dmitry Peskov, a Kreml szóvivője szerint Oroszország felvette a kapcsolatot mindkét féllel, sürgetve a tárgyalások megújítását. Törökország külügyminisztériuma megvédte Bakut, mondván, hogy Azerbajdzsán kénytelen volt intézkedéseket hozni, miután a Hegyi-Karabah, vitatott hovatartozású örmény régióval kapcsolatos aggályait 2020-ban nem sikerült teljesen rendezni. Ekkor tűzszünetet kötöttek, és Oroszország kétezer békefenntartót küldött azért, hogy felügyelje a helyzetet. Örményország viszont azzal vádolja Moszkvát, hogy a figyelmét elterelte az ukránok ellen vívott háború, és a karabahi orosz békefenntartók nem végezték rendesen a munkájukat. Moszkva azonban leszögezte, hogy az orosz békefenntartók urai a helyzetnek, és most is éjjel-nappal a civilek evakuálására törekedtek. Több pletykát is felkapott az internet. Az egyik ilyen szóbeszéd, hogy Moszkva tudott arról, hogy az azeri csapatok akciót szerveznek Örményország ellen azonban hagyták, hogy az megtörténjen. Viszont amíg a konfliktus okozta füst fel nem száll, addig semmit sem lehet biztosra kijelenteni.

Címlapkép forrása: Shutterstock