2024 június 18

Romlott a német gazdasági teljesítmény

Októberben az előzetesen becsültnél némileg jobban alakult, azonban így is tovább romlott a német gazdaság teljesítménye a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) hétfőn közzétett végleges értéke alapján.

A felmérés végleges értékei alapján a szolgáltatóipari BMI 50,3 pontról 48,2 pontra esett az előzetesen várt 48,0 pont helyett. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI 46,4 pontról 45,9 pontra csökkent az előzetesen becsült 45,8 pont helyett.

Az index immár a negyedik egymást követő hónapban állt 50 pont alatt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. A feldolgozóipari BMI 40,8 pontra, öthavi csúcsra emelkedett az előző havi 39,6 pontról az előzetesen közölt 40,7 pont helyett.

A kompozit BMI végleges októberi értéke a németországi magánszektor üzleti tevékenységének újabb jelentős csökkenését jelezte, a feldolgozóipari termelés folytatódó zsugorodása mellett a szolgáltatóipar teljesítménye is romlott. A foglalkoztatás, az új megrendelések és a teljesítésre váró megrendelések állománya is csökkent. A felmérés szerint a megkérdezett gazdasági szereplők üzleti várakozásai visszafogottak maradtak.

Az eladási árak 2021 februárja óta a leglassabb ütemben emelkedtek. A feldolgozóiparban az új megrendelések még mindig erőteljesen, azonban június óta a legkevésbé csökkentek, ugyanakkor a létszámleépítés üteme 2020 októbere óta a leggyorsabb volt. A szolgáltatóiparban az új megrendelések beérkezése összességében zsinórban a negyedik hónapja, 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben csökkent. A belföldi piaci kereslet és a nemzetközi értékesítés is visszaesést mutatott. A munkaerőpiacra továbbgyűrűző hatás azonban továbbra is korlátozott volt, a foglalkoztatás csak kis mértékben csökkent, miközben az inflációs nyomás tovább enyhült.

borítókép: Shutterstock