Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Némi javulást észlel a német gazdaság teljesítményében a Bundesbank

A német gazdasági teljesítmény némi élénküléséről számolt be a Bundesbank havi rendszeres jelentésének hétfőn publikált legfrissebb számában.

A Bundesbank megfogalmazása szerint a téli „rövid technikai recessziót” követően a korábban nagymértékben lecsökkent lakossági fogyasztás mostanra stabilizálódni látszik. A munkaerőpiac „jó állapotban van”, és az erőteljes bérnövekedés mellet a fogyasztói árak csak mérsékelten emelkedtek. Az április-júniusi periódusban elsősorban a szolgáltatóipari szektor tudott élni az egyre kedvezőbb üzleti feltételekkel – írja a Bundesbank. A két téli negyedévben, 2022 októbere és 2023 márciusa között a német gazdaság technikai recesszióba süllyedt a két egymást követő negatív negyedéves GDP-változás miatt. A gazdasági szakértők többsége lakossági kiadásokat felemésztő magas inflációra, valamint a német exportcikkek iránt lecsökkent külföldi keresletre vezeti vissza a gazdasági teljesítmény csökkenését.

A Bundesbank a jelentésében megállapítja, hogy a feldolgozóipar számára nagy problémát okozó fennakadások a beszállítói láncokban tovább enyhültek. A feldolgozóipar és az építőipar teljesítményének növekedéséhez a beszállítói fennakadások enyhülése mellett a nagymegrendelések növekedése is hozzájárult. A feldolgozóipar mindemellett magas megrendelésállományra is támaszkodhat, amit a beszállítói láncok működésének rendeződésével párhuzamosan egyre gyorsabb ütemben tud teljesíteni – közölte a távirati iroda. https://www.bundesbank.de/resource/blob/781624/ea63fd0331d4405a1a63c584ad0f5023/mL/2023-07-monatsber