Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

Megfordult a trend – megugrott a lengyel GDP

A lengyel bruttó hazai össztermék (GDP) a vártnál nagyobb mértékben nőtt éves összevetésben a harmadik negyedévben. A lengyel statisztikai hivatal pénteken első becslésként azt közölte, hogy a GDP 5,1 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben éves összevetésben szezonális kiigazítás nélkül, ami nagyobb a szakértők által várt 4,8 százaléknál. A második negyedévben a GDP éves összevetésben 11,2 százalékkal nőtt, miután az első negyedévben még 0,9 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Negyedéves összevetésben a lengyel gazdaság 2,1 százalékkal bővült szezonálisan kiigazítva. A gazdaság teljesítménye 1,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévvel összevetve, amikor 1,5 százalékos bővülést regisztráltak negyedéves szinten. A statisztikai hivatal a részleteket november 30-án közöl a harmadik negyedévről – adta hírül a távirati iroda.

A lengyel jegybank honlapjára hétfőn felkerült módosított előrejelzés szerint idén a hazai össztermék (GDP) a júliusban várt 5 százaléknál jelentősebben, 5,3 százalékkal nő. Az új előrejelzés a jövő évre vonatkozó becslést ugyanakkor 5,4 százalékról 4,9 százalékra, a 2023. évit pedig 5,3 százalékról ugyancsak 4,9 százalékra rontotta.