2024 április 22

Másfél évtizede stagnálnak a brit reálbérek

A 2008-as pénzügyi válság óta, vagyis másfél évtizede stagnálnak a reálbérek Nagy-Britanniában, ez évente átlagosan több mint tízezer font elmaradt potenciális jövedelmet jelent alkalmazottanként – áll a Resolution Foundation nevű londoni elemzőműhely hétfőn ismertetett tanulmányában.

A kis- és közepes jövedelmű fogyasztók életszínvonal-folyamatainak kutatására szakosodott független gazdaságelemző intézet a BBC közszolgálati televízió Panorama című műsorának készített összeállításában kimutatta, hogy ha a jövedelmek növekedése 2008 után is az addigi pályát követte volna, jelenleg – az inflációs folyamatokkal kiigazítva – megközelítené a 800 fontot a heti alkalmazotti átlagkereset. A bérnövekedési pálya azonban a ház grafikonos kimutatása szerint a 2008-as globális pénzügyi válság idején megtört, az időtengely mentén – időszaki kilengésekkel együtt – jórészt vízszintes irányt vett fel, és erről a pályáról azóta sem tudott kitörni.

A Resolution Foundation kimutatása szerint így a jelenlegi heti reálkereset 589,57 font, szinte pontosan annyi, mint 2008-ban. Ez azt is jelenti, hogy egy-egy alkalmazott évente átlagosan csaknem 11 ezer fonttal (ötmillió forinttal) kevesebbet keres annál az összegnél, amelyet a 2008-ig tartó bérnövekedési pálya töretlen folytatódása esetén ma hazavihetne. Torsten Bell, a kutatócég vezérigazgatója a kimutatás eredményeit kommentálva úgy fogalmazott: szinte példátlan az elmúlt másfél évtized bérstagnálása, legalábbis a ma élő és a brit gazdaságban dolgozó nemzedék tagjai közül korábban senki nem tapasztalhatott ehhez hasonlót. A Resolution Foundation számításai szerint mindez azt is jelenti, hogy egy tipikus brit háztartás éves jövedelme jelenleg átlagosan négyezer fontnak megfelelő összeggel marad el egy német háztartás bevételeitől, jóllehet 2008-ban ez a különbség évi 500 font volt.

borítókép: Shutterstock