Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Gyengült a svájci konjunktúramutató

Svájc vezető gazdaságkutató intézete, a zürichi Konjunkturforschungsstelle (Kof) kedden azt közölte, hogy a hat hónapra előretekintő novemberi konjunktúramutatója 108,5 pont lett, alacsonyabb az egy hónappal korábbi 110,2 pontnál és gyengébb az elemzői várakozások átlagában szereplő 109 pontnál.

A mutató eddigi idei mélypontja januárban volt, 96,3 ponttal, csúcspontja pedig májusban, 143,7 ponttal. A Kof-index tavaly novemberben 103,7 ponton állt. A svájci szövetségi statisztikai hivatal a múlt héten arról számolt be, hogy a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest 1,7 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a második negyedévi 1,8 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, a második negyedévi 8,6 százalék után. A svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) októberben 3,6 százalékról 3,2 százalékra rontotta a GDP idei növekedésével kapcsolatos előrejelzését a tavalyi 3 százalékos csökkenés után. Jövőre a svájci kormány 3,4 százalékos GDP-bővüléssel számol – ismertette a távirati iroda.