2023 január 27

Globális katasztrófával fenyegetnek az oroszok

Az oroszok figyelmeztettek, hogy a nyugati szövetségesek folyamatos fegyverszállítása Ukrajnába pusztítóbb fegyverek bevetéséhez vezethet

Vyacheslav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke globális katasztrófával fenyegette Európát és az Egyesült Államokat a kijevi kormány folyamatos katonai támogatása miatt. A támogatásoknak köszönhetően tudták az ukránok továbbra is folytatni az orosz invázióban elveszett területek visszaszerzését. Volodin közvetlenül a nukleáris fegyverek használatára hivatkozott a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül tett nyilatkozatában. Szerinte az érvek, hogy a nukleáris hatalmak korábban nem használtak tömegpusztító fegyvereket a helyi konfliktusokban, tarthatatlanok, hiszen ezek az államok nem szembesültek olyan helyzettel, amelyben polgáraik biztonsága és országuk területi integritása volt fenyegetve.

A fenyegetés azon viták közepette merült fel, hogy Ukrajna német gyártású tankokat kért, az oroszok visszaverésére. Berlin azonban tart attól, hogy ez a lépés a háború további eszkalációját okozhatja, ezért eddig ellenált a felhívásnak. 

A harmadik világháború szélén állunk?

Volodin szerint döntéseikkel Washington és Brüsszel szörnyű háborúba sodorhatják a világot. Hozzátette azt is, hogy az ilyen döntéseket hozó külföldi politikusoknak meg kellene érteniük, hogy döntéseik globális katasztrófához vezethetnek, veszélyeztetve ezzel országaikat. Az orosz-ukrán háború első évének végéhez közeledve sok félelmetes és egyben tragikus pillanatot éltek már át az országok. Ezek a fenyegetések azonban egyre veszélyesebbé vállnak. Bár nem ez volt az első, hogy az orosz politikusok nukleáris fegyverekkel fenyegettek volna. Dmitry Medvedev, volt orosz elnök többször is hivatkozott a nukleáris fegyverek használatára a konfliktus 11 hónappal ezelőtti kitörése óta.

Emmanuel Todd francia történész szerint az újabb világháború már el is kezdődött. Mostanra már nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán konfliktus, amely akkoriban még „csak” korlátozott területi háborúként kezdődött, globális gazdasági konfrontációvá eszkalálódott.

Az is látható, hogy egyre nagyobb a feszültség, hiszen az oroszok elszámolták magukat, az ukránok pedig sokkal ellenálóbbak, mint azt remélték. Eközben viszont a nyugat is komoly összetűzésbe került az oroszokkal, hiszen az ukránokat fegyverekkel és támogatásokkal segítik, őket pedig szankciókkal támadják.

Forrás: politico.eu; unherd.com