2024 február 21

Derűsebb jövőt lát maga előtt a szerb gazdaság

A szerb központi bank feljavította a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. Ezt azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány okozta visszaesés után a vártnál gyorsabb ütemben élénkül a gazdaság, ami miatt viszont az infláció a jegybanki célsáv felső felében marad egy ideig.

Jorgovanka Tabakovic, a szerb jegybank vezetője szerdán azt mondta, hogy az új előrejelzés szerint a hazai össztermék (GDP) 6,5 százalékkal nő az eddig becsült 6 százalék helyett. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintegy 6 százalékos idei szerb gazdasági növekedést vár a tavalyi 1 százalékos csökkenés után.

A szerb hazai össztermék 1,7 százalékkal nőtt az első negyedévben, a második negyedévi adatot augusztus 31-én ismertetik. Jorgovanka Tabakovic arról is beszélt, hogy az infláció a központi bank 3 százalékos (plusz/mínusz 1,5 százalékpont) inflációs céljának felső szintjén mozog és itt is marad egy ideig.

Júliusban 3,3 százalék volt az infláció Szerbiában. Áprilisban a szerb parlament módosította az idei költségvetést, amelynek a tervezett hiányát a GDP 3 százalékáról 6,9 százalékára növelte. A lépéstől azt várják, hogy segítse a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelmet, ösztönözze a gazdasági növekedést és csökkentse a járvány okozta válság negatív hatásait.