2024 február 21

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A Bank of England kormányzója szerint aggodalomra ad okot a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja.

Andrew Bailey az északkelet-angliai térségben tett látogatást. A Chronicle Live című regionális hírportálnak úgy fogalmazott: különösen aggasztónak találja a gazdaság kínálati oldali aktivitásának lassulását.

Hozzátette: a brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében. Bailey hétfői nyilatkozatában előzményeként a brit kormány számára hivatalos prognózisokat készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) jelentősen gyengítette a brit gazdaság növekedési teljesítményére adott távlati becsléseit.

A független kutatóműhelyként működő elemzőház közölte: 2024-re 0,7 százalékos, 2025-re 1,4 százalékos növekedést vár. Az intézet előző előrejelzésében erre a két évre 1,8, illetve 2,5 százalékos növekedési várakozás szerepelt. A cég szerint a prognózisok jelentős rontását az infláció által a reálbérekre gyakorolt nyomás, a kamatok emelkedése és a kormányzati támogatások leépítése indokolja. Az OBR számításai szerint a 2023 és 2027 közötti időszak kumulatív reálnövekedése várhatóan 2,4 százalékponttal lesz alacsonyabb az előző becslésben valószínűsítettnél. Tekintettel arra, hogy gyengültek a potenciális kibocsátási növekményre szóló becslések is.

Korai még a kamatcsökkentés

Az elemzőház várakozása szerint ebben a környezetben a nagy-britanniai életszínvonal – a háztartások egy főre jutó, szabadon rendelkezésre álló reáljövedelmi hányadának (RHDI) mércéjén számolva – még a 2024-2025-ös költségvetési évben is 3,5 százalékkal alacsonyabb lesz a koronavírus-járvány előtti szintnél. A brit jegybank kormányzója hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta. Túl korai lenne arról beszélni, hogy belátható időn belül hozzá lehetne kezdeni a Bank of England irányadó kamatának csökkentéshez. Először ugyanis az inflációt kell a jegybank 2 százalékos célszintjére lassítani.

A tizenkét havi brit infláció tavaly szeptember és idén március között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot. Tavaly októberen tetőzött 11,1 százalékkal; ez 41 éve nem mért csúcs volt. Az éves inflációs ráta azóta jelentősen lassult. Októberben már csak 4,6 százalék volt, de ez is több mint a kétszerese a Bank of England inflációs céljának.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

Ebben a környezetben a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – 2021 decemberétől, az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről indulva tizennégy kamatemelést hajtott végre. A jelenlegi alapkamata 5,25 százalék.

Borítókép forrása: Shutterstock