Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

A vártnál több munkahely jött létre az USA-ban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre novemberben a nem mezőgazdasági ágazatokban. A munkanélküliségi ráta a várt stagnálás helyett 3,9 százalékról 3,7 százalékra csökkent.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a teljes, mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 199 ezerrel nőtt novemberben az októberi 150 ezer után. Meghaladva az elemzői várakozások átlagában szereplő 180 ezret. A munkanélküliségi ráta az októberi 3,9 százalék után 3,7 százalék volt novemberben. Az elemzői várakozások átlagában 3,9 százalékos novemberi adat szerepelt. A munkaerőpiaci részvételi arány 62,8 százalékon állt novemberben az októberi 62,7 százalékot követően – közölte a távirati iroda.

Az év tizenegyedik hónapjában az átlagos órabér éves szinten az elemzők által vártnak megfelelően 4,0 százalékkal emelkedett az előző hónapban regisztrált azonos mértékű növekedés után. Novemberben az átlagos órabér 0,4 százalékkal nőtt havi összehasonlításban az előző havi 0,2 százalék után, az elemzők által várt 0,3 százalékos bővülés helyett. A heti átlagos munkaidő 34,4 óra volt novemberben az előző hónapban jegyzett és az elemzői várakozásokban szerepló 34,3 óra helyett.

Borítókép: Shutterstock