2023 március 22

Rivian – rossz hírek érkeztek

A befektetők a közelmúltban érkezett rengeteg rossz hír után jobb kilátásokat reméltek a Rivian Automotive-tól. Azonban ismét csalódtak a befektetők.

A Rivian 2023-as gyártási kilátásai elmaradtak az előzetes várakozásoktól, a részvény esésbe kapcsolt a tegnapi tőzsdezárást követően.

Az elektromos autógyártó vállalat a negyedik negyedévben részvényenként 1.87 dolláros veszteségről számolt be, 663 millió dolláros árbevétel mellett. A Wall Street-i elemzők előzetesen 2 dolláros részvényenkénti veszteséget vártak, valamivel 800 millió dollár alatti árbevétel mellett. Az Ebitda (adózás, kamatok, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) negatív 1.5 milliárd dolláron alakult. Az elemzők 1.6 milliárd dollár körüli Ebitda-veszteséggel számoltak.

A negyedéves eredmény valamivel jobb volt a vártnál, de ezek a számok még nem olyan fontosak. Az autógyártótól egészen az évtized végéig nem várnak nyereséget. A Rivian még mindig a termelés felfuttatásán dolgozik, és 2022 volt az első olyan év, amikor jelentős eladási számokat tudtak felmutatni. 2023-ra vonatkozóan a Rivian 50 000 jármű gyártásával kalkulál. Ez pedig jelentősen elmarad a várakozásoktól. A Wall Street azt remélte, hogy a termelés idén 60 000 és 65 000 jármű között lesz. Tavaly 24 337 Rivian modell hagyta el a gyártósorokat.

A Rivian közel 10 százalékos mínuszba fordult a negyedik negyedéves jelentés publikálását követően. Mindenkori csúcsaihoz képest súlyos mínuszban van az árfolyam.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: Shutterstock