2024 április 14

Rekordot döntött a külkereskedelmi mérleg hiánya az USA-ban

Rekordszintre emelkedett az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének hiánya júniusban, mivel meglódították az importot a vállalatok azon erőfeszítései, hogy feltöltsék készleteiket az erőteljes fogyasztói kereslet kielégítéséhez.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint júniusban 75,7 milliárd dollárra rúgott a hiány, ami 6,7 százalékkal, 4,8 milliárd dollárral több a májusi 71,0 milliárd dollárnál. Elemzők kisebb, 74,1 milliárd dolláros deficitre számítottak.

Az áruk és szolgáltatások exportjának értéke 1,2 milliárd dollárral, 0,6 százalékkal, 207,7 milliárd dollárra, míg az importé 6,0 milliárd dollárral, 2,1 százalékkal, 283,4 milliárd dollárra emelkedett.

A kereskedelmi minisztérium a múlt héten a gazdaság második negyedéves teljesítményét tükröző jelentésében arról számolt be, hogy kétszámjegyű mértékben, 11,8 százalékkal nőttek a fogyasztói kiadások. Stabilan, 11,6 százalékkal emelkedtek az árukra fordított kiadások még úgy is, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításával párhuzamosan a kereslet visszafordult az áruk felől a szolgáltatások irányába.

A júniussal végződő három hónap átlagában a kereskedelmi mérleg hiánya éves összevetésben 36,1 százalékkal, 19,08 milliárd dollárral, 71,94 milliárd dollárra emelkedett. A májusi háromhavi mozgóátlaghoz képest 241 millió dollárral nőtt a hiány, miután az export értékének háromhavi mozgóátlaga 1,66 milliárd dollárral, 206,28 milliárd dollárra, az importé pedig 1,9 milliárd dollárral, 278,2 milliárd kúszott fel.

Az Egyesült Államok hazai össztermékének (GDP) értéke a második negyedévben már elérte a járvány előtti szintet, miközben a vállalati készletek gyors ütemben fogytak. Fő vetélytársaihoz képest az amerikai gazdaság gyorsabban lábalt ki a járvány okozta sokkból, ami a masszív költségvetési ösztönzőkre, az alacsony kamatlábakra és a sikeres védőoltási kampányra vezethető vissza.

A külkereskedelem azonban április-júniusban már a negyedik egymást követő negyedévben volt a bruttó hazai termék növekedését lefelé húzó tétel, igaz, jóval kisebb mértékben, mint az előző negyedévekben.

Az idén meghaladhatja a 7 százalékot is a gazdasági növekedés üteme az Egyesült Államokban, ami 1984 óta a legjobb adat lenne. Tavaly az utóbbi 74 év legrosszabb teljesítményét nyújtotta az amerikai gazdaság 3,5 százalékos visszaeséssel.