2024 május 30

Kevesebb amerikai maradt munka nélkül februárban

Februárban a várt csökkenés helyett nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, a munkanélküliségi ráta pedig a vártnál nagyobb mértékben csökkent – jelentette pénteken a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, Bureau of Labor Statistics (BLA).

A teljes nem mezőgazdasági foglalkoztatotti létszám februárban 678 ezerrel nőtt, de így is még 2,1 millióval, azaz 1,4 százalékkal maradt el a 2020. februári, járvány előtti szintjétől. A hónap során a munkahelyek száma széles körben nőtt, a szabadidő és vendéglátás, a szakmai és üzleti szolgáltatások, az egészségügy és az építőipar területén elért növekedéssel az élen. Az előző hónapban, januárban 448 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, elemzők pedig 378 ezres havi növekedést vártak februárra.

Februárban a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra csökkent az előző havi 4,0 százalékról, nagyobb mértékben a 3,9 százalékos piaci várakozásnál. A munkanélküliek száma pedig 6,3 millióra csökkent. 2020 februárjában, a koronavírus világjárvány előtt a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt, a munkanélküliek száma pedig 5,7 millió. A nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak (Private Nonfarm Payrolls) számáról havi rendszerességgel összeállított kimutatás a bármely vállalkozás alkalmazásában álló amerikai munkavállalók teljes számának változását méri, kivéve a kormányzati alkalmazottakat, a magánháztartások alkalmazottait, az egyéneknek segítséget nyújtó nonprofit szervezetek alkalmazottait és a mezőgazdasági alkalmazottak számát. A piaci várakozásoknál magasabb értéket a dollár árfolyamát erősítő, az attól elmaradót az árfolyamot gyengítő tényezőnek tekinti a piac a tapasztalatok szerint.