Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Enyhén nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye

A vártnál kisebb mértékben nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye decemberben az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.

Az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management – ISM) pénteken azt közölte, hogy decemberben az index a novemberi 52,7 pontról az elemzők által várt 52,6 pont helyett 50,6 pontra, héthavi mélypontra csökkent. A BMI 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. A mutató 2022 decemberében két és fél év után először csökkent a zsugorodást jelző 50 pont alá. Tavaly január óta viszont ismét 50 pont felett van. Az elmúlt 43 hónapból 42 hónapban nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye az ISM adatainak tanúsága szerint. Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

Decemberben az új megrendelések mutatószáma 52,8 pontra csökkent a novemberi 55,5 pont után. Ezen belül az új exportmegrendelések mutatója 53,6 pontról 50,4 pontra romlott. Az üzleti aktivitás mutatószáma 55,1 pontról 56,6 pontra emelkedett, miközben a foglalkoztatottsági mutató 50,7 pontról 43,3 pontra zuhant. Az inflációs nyomást jelző szolgáltatói árindex 58,3 pontról 57,4 pontra esett. Az amerikai szolgáltatási szektor növekedési üteme lassult decemberben, amihez az új megrendelések bővülésének mérséklődése és a foglalkoztatás visszaesése járult hozzá. A válaszadók véleménye vállalatonként és iparágonként eltérően alakult az üzleti feltételeket és az általános gazdasági helyzetet illetően, számos megkérdezett szerint aggodalomra ad okot a gazdasági bizonytalanság, valamint a geopolitikai események és a munkaerőpiaci fejlemények alakulása – kommentálta az eredményeket Anthony Nieves, az ISM gazdaságkutató intézet elnöke.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe fontos fokmérője az amerikai gazdaság teljesítményének, mivel a szolgáltatószektor az amerikai hazai össztermék (GDP) kétharmadát teszi ki. Ugyancsak az ISM adatai szerint lassuló ütemben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóipari aktivitása decemberben. Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának decemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,4 pont lett, erősebb a novemberi 46,7 pontnál.

Enyhén nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye

Elemzői várakozások

Elemzők kevésbé javuló, 47,1 pontot vártak decemberre. Az ISM amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 28 hónapos növekedést követően 2022 novemberében esett 50 pont alá, így immár 14 hónapja csökken az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye.

Borítókép forrása: Shutterstock