Harminc százalékot meghaladó emelkedést ért el szerdán a Gazprom részvényára a moszkvai tőzsde korai kereskedésében arra a hírre, hogy a cég igazgatótanácsa fél éves osztalékkifizetést javasolt.

A Gazprom papírjának kereskedését felfüggesztették, miután a részvény 20 százalékot drágult, de az újraindítás után folytatódott az áremelkedés, és fél tíz körül 32,35 százalékos árfolyamnövekedéssel 270 rubelen (1806 forint) jegyezték az orosz cég részvényét. A Gazprom igazgatótanácsa szeptember 30-ra hívta össze a részvényesek rendkívüli közgyűlését, és ott azt javasolja majd, hogy részvényenként 51,03 rubel osztalékot, összesen 1200 milliárd rubelt fizessenek ki.

Júniusban, a Gazprom éves közgyűlésén még arról döntöttek, hogy a tavalyi év alapján nem fizetnek osztalékot, annak ellenére, hogy az igazgatótanács rekordnagyságú, 52,53 rubelt javasolt részvényenként. (Ez alig haladja meg a most fél évnyi teljesítmény alapján javasolt osztalékösszeget.) Az osztalékfizetés elmaradása miatt akkor a Gazprom árfolyama 22 százalékkal zuhant. Szerdán hozták nyilvánosságra, hogy a Gazprom féléves nyeresége 2500 milliárd rubel volt – közölte a távirati iroda.