Tovább gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme Kínában áprilisban az ország több részét sújtó járványhelyzet, valamint a nemzetközi árak emelkedésének hatásaira, miközben a termelői árak növekedése az elmúlt egy év legalacsonyabb szintjére mérséklődött.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a fogyasztói árindex éves bázison számított növekedése áprilisban 2,1 százalékos volt. Ez meghaladta az 1,8 százalékos bővülést valószínűsítő elemzői várakozásokat, és az áremelkedés ütemének gyorsulását jelezte a márciusi, 1,5 százalékos növekedés után. Az áprilisi áremelkedés a legnagyobb volt tavaly november óta, és a második legnagyobb 2020 augusztusa óta. Havi összevetésben a fogyasztói árindex 0,4 százalékkal nőtt márciusról áprilisra, míg az év első négy hónapjában 1,4 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakában regisztrált adatot.

Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben a fogyasztói árak áprilisi növekedését az ország több részén kialakult járványhelyzet hatásainak, valamint a nemzetközi árak emelkedésének tulajdonította. Rámutatott: az élelmiszerek ára mind havi, mind éves összevetésben emelkedésre váltott a márciusban regisztrált zsugorodásból. Az áremelkedést a szakértő részben a járványhelyzet miatt megemelkedett szállítási költségekkel, részben pedig azzal magyarázta, hogy a különböző lezárásoktól és karanténintézkedésektől tartva sokan vásároltak fel nagy mennyiségben élelmiszereket. A nemzetközi olajárak alakulásának hatására pedig éves összehasonlításban jelentősen emelkedtek a gáz- és dieselolaj, valamint a cseppfolyósított petróleumgáz árai – tette hozzá.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 0,9 százalékkal emelkedett áprilisban éves összevetésben, a bővülés mértéke ezzel mérséklődött valamelyest a márciusi, 1,1 százalékhoz képest. A kínai parlament márciusi, éves ülésszakán a tavalyi céllal megegyezően idén ismét 3 százalék körüli fogyasztói árindexet tűztek ki, a fogyasztói árak stabilon tartását előirányozva. A termelői árak éves bázison 8,0 százalékkal nőttek áprilisban. A növekedés mértéke ezzel az elmúlt egy év legalacsonyabb szintjére enyhült. Utoljára 2021 áprilisában mértek ennél mérsékeltebb ütemű – 6,8 százalékos – áremelkedést. Elemzők áprilisra 7,7 százalékos áremelkedést jeleztek előre a márciusi, 8,3 százalékos növekedés után. Havi összevetésben a termelői árak 0,6 százalékkal bővültek márciusról áprilisra, míg az év első négy hónapjában 8,5 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához képest – közölte a távirati iroda.