Japánban 2,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban éves összehasonlításban, ezzel 2008 szeptembere óta először lépte át az infláció a 2 százalékot.

Áprilisban már a nyolcadik egymást követő hónapban nőttek a fogyasztói árak, márciusban az éves infláció 1,2 százalék volt. A japán jegybank által leginkább követett mutató, a friss élelmiszerek nélkül számított fogyasztói árnövekedés 2015 márciusa óta legnagyobb, 2,1 százalék volt tavaly áprilissal összevetve, először haladja meg a jegybank 2 százalékos inflációs célját. Szakértők véleményének az átlagában is 2,1 százalék szerepelt a márciusi 0,8 százalék után.

A múlt hónapban hét éve a legnagyobb mértékben, 4 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, 15,7 százalékkal az üzemanyagok és a közüzemi szolgáltatások díjai, 0,8 százalékkal drágultak a ruházati cikkek és lábbelik és 2,3 százalékkal a bútorok – ismertette a távirati iroda. A japán fogyasztói árak 0,4 százalékkal nőttek áprilisban márciushoz képest, amikor szintén 0,4 százalékos emelkedést jegyeztek fel februárral összevetve.