A dél-koreai központi bank (BOK) három hónapon belül másodszor emelt kamatot csütörtökön és felfelé módosította a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését az energiahordozók erőteljes drágulása miatt.

A jegybank az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 1 százalékra növelte az alapkamatot csütörtökön, miután augusztusban a rekordalacsony, 0,5 százalékos kamatot szintén 25 bázisponttal emelte. A kamatszint 15 hónapon át, 2020 májusa óta állt rekordalacsony, 0,5 százalékos szinten. A dél-koreai központi bank elnöke kilátásba helyzete, hogy a jövő év első negyedében újabb kamatemelésre kerülhet sor, ami abból a szempontból is fontos, hogy az országban márciusban elnökválasztást tartanak. A jegybank a jövő évi inflációs várakozását 1,5 százalékról 2 százalékra módosította.

Dél-Koreában, amely a negyedik legerősebb ázsiai gazdaság, októberben közel egy évtizede legnagyobb, 3,2 százalékos fogyasztói áremelkedést mértek, ami jóval felülmúlja a jegybank 2,1 százalékos inflációs célját. A jegybank csütörtökön megerősítette augusztusi előrejelzését, így továbbra is 4 százalékos idei gazdasági növekedéssel számol, jövőre pedig 3 százalékos bővüléssel. Dél-Korea hazai összterméke (GDP) tavaly 1 százalékkal csökkent – ismertette a távirati iroda.