Augusztusban a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.

Augusztusban a Destatis előzetes adatai alapján szezonális és naptári kiigazítással az előző havihoz képest 4,0 százalékkal csökkent az ipari termelés Németországban a júliusi 1,3 százalékos havi növekedés után. Piaci elemzők mindössze 0,4 százalékos havi csökkenést vártak augusztusra. Az energiaipari termelés 4,1 százalékkal nőtt augusztusban az előző havihoz képest, az építőipari termelés pedig 3,1 százalékkal csökkent. A feldolgozóiparban (az ipari termelés az energiaipar és az építőipar nélkül) 4,7 százalékkal csökkent a termelés az előző havihoz képest augusztusban elsősorban a nyersanyag és alkatrész beszállítói láncban kialakult fennakadások miatt. A beruházási iparcikkek termelése 7,8 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

A gépjárművek és alkatrészek gyártása 17,5 százalékkal esett vissza havi bázison, a gépipari berendezéseké pedig 6,3 százalékkal csökkent. Az augusztusi ipari termelés naptári kiigazítással 1,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg júliusban 6,0 százalékkal. A járványvédelmi korlátozások által nem érintett utolsó hónappal, 2020 februárjával összevetve az augusztusi ipari termelés még 9,0 százalékos elmaradásban volt – ismertette a távirati iroda.