Áprilisban már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek a német feldolgozóipar megrendelései a szövetségi gazdasági és klímavédelmi minisztérium kedden publikált jelentése alapján.

A statisztikai hivatal adatait idéző jelentés szerint a német ipar áprilisban 2,7 százalékkal kevesebb megrendelést kapott az előző havinál, miközben az elemzők 0,4 százalékos növekedést vártak. Éves bázison naptári kiigazítással a megrendelések 6,2 százalékkal csökkentek áprilisban. Elsősorban a beruházási javakra leadott megrendelések csökkentek, 4,3 százalékkal, a fogyasztási cikkeké 2,6 százalékkal, A félkészt termékek, alkatrészek ára 0,3 százalékkal csökkent. A külföldi kereslet 4,0 százalékkal csökkent, ezen belül az euróövezetből 5,6 százalékkal, az euróövezeten kívülről 3,0 százalékkal.

A belföldi megrendelések értéke 0,9 százalékkal mérséklődött – adta hírül a távirati iroda. A keresletet az elemzés szerint elsősorban az orosz-ukrán háború hatásai fogják vissza. Az általános csökkenés ellenére egyes ágazatok megrendelései nőttek, a gépgyártásé 3,8 százalékkal, a ruházati ágazaté 7,7 százalékkal, az elektromos berendezéseké 1,3 százalékkal. A nagy ágazati súllyal rendelkező autóipar megrendelései viszont 8,6 százalékkal csökkentek áprilisban. Összességében a német feldolgozóipar kilátásai az elkövetkező hónapokra eléggé visszafogottak.