Az euróövezetben 0,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés szeptemberben az előző hónaphoz képest, amikor 1 százalékos esést jegyeztek fel. Éves viszonylatban az építőipari termelés bővülése 1 százalékra lassult az augusztusi 2 százalékos növekedéshez képest – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön nem végleges adatként.


Az Eurostat adatai szerint az EU 27 országában az építőipari termelés 0,2 százalékkal nőtt augusztussal összevetve, amikor még 0,9 százalék csökkenést mértek júliushoz képest. Éves szinten a bővülés 1,4 százalékra mérséklődött szeptemberben az augusztusi 2,3 százalékról.

A szeptemberi adatokkal rendelkező uniós tagállamok közül Romániában (3,2 százalék), Svédországban (+2,8 százalék) és Magyarországon (+2,2 százalék) volt a legnagyobb havi növekedés. A legjelentősebb csökkenés Lengyelországban volt 5,8 százalékkal, Portugáliában 2,7 százalékkal és Ausztriában 2,6 százalékkal. Éves szinten Romániában jegyezték fel a legnagyobb növekedést, 26,2 százalékosat, illetve Szlovéniában 26,1 százalékosat. A harmadik legnagyobb növekedés Ausztriában volt éves szinten, 6,3 százalék.

A legnagyobb visszaesés Spanyolországban volt 12,3 százalékkal, Csehországban 3,7 százalékkal, illetve Németországban 2,6 százalékkal.

Az Eurostat szerint a Magyarországon 1,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés szeptemberben éves összevetésben. Az építőipari termelés 2021-ben 2020-hoz képest 5,2 százalékkal nőtt az euróövezetben és 4,8 százalékkal az EU-ban – tette közzé a távirati iroda.