Lassul a gazdasági aktivitás az eurózónában, a vásárlóerőt befolyásoló emelkedő infláció, a kínálati oldali korlátok és a növekvő bizonytalanság nyomást gyakorol a gazdaságra – mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az EKB vezetője szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió továbbra is negatívan befolyásolja az eurózóna GDP-jét. Lagarde ugyanakkor megjegyezte, hogy vannak arra utaló jelek, hogy egyes kínálati oldali problémák enyhülhetnek, de hozzátette, az európai vállalatok továbbra is növekvő költségekkel és az ellátási lánc problémáival néznek szembe. “Ezek együttesen jelentősen elhomályosítják a kilátásokat az idei második fél évre és a továbbiakra” – mondta az EKB vezetője.

Lagarde ugyanakkor megjegyezte, hogy a COVID-ellenes korlátozások további feloldása, a munkaerőpiac stabilitása és a fiskális politika keretein belüli támogató intézkedések pozitív hatással vannak a gazdasági aktivitásra – ismertette a távirati iroda. A turizmus újraindulása várhatóan szintén támogatja az eurózóna gazdaságát a harmadik negyedévben. Az inflációról szólva Lagarde elmondta, hogy a tartósan magas energia- és élelmiszerárak, valamint az euró gyengülése miatt a fogyasztói árak egy ideig magasak maradnak.