A dán pénzügyminisztérium  új prognózisa szerint a bruttó hazai termék (GDP) 3,8 százalékkal bővülhet az idén a lakossági fogyasztás fellendülésének, az export növekedésének és az alacsony fertőzési aránynak köszönhetően.

Ennél erősebb ütemet, 3,9 százalékot legutóbb 2006-ban mértek. Májusban még csak 2,4 százalékos gazdasági növekedésre számított a kormány. Az előrejelzést ismertetve Nicolai Wammen pénzügyminiszter rámutatott, hogy a téli járványhullám után újraindult az élet az országban, és a gazdaság nagy lendülettel halad előre. “A gazdasági aktivitás és a foglalkoztatás most már meghaladja a világjárvány kitörése előtti szintet” – mondta.

Jövőre a dán gazdaság várhatóan 2,8 százalékkal nő, ami jóval alacsonyabb ütemet jelent a májusban előrejelzett 3,6 százaléknál. A költségvetés GDP-arányos hiányát továbbra is 0,5 százalékra várja a kormány az idei évre, jövőre viszont kissé szigorúbb lesz a költségvetési politika. A deficit 2022-ben a GDP 0,2 százalékra mérséklődhet, ami valamivel kevesebb a korábbi 0,3 százalékos előrejelzéshez képest. Tavaly 2,7 százalékkal csökkent Dánia gazdasági teljesítménye, miközben a költségvetés GDP-arányosan 0,4 százalékos többlettel zárt – ismertette a távirati iroda.