Spanyolországban tovább csökkent a munkanélküliség júniusban, amikor is 42 ezerrel (1,4 százalék) lett kevesebb munkanélküli az előző hónaphoz viszonyítva – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium hétfőn.

A munkaügyi központok adatai alapján készült jelentés kiemelte: tavaly júniushoz képest mintegy 734 ezerrel (20 százalék) csökkent az állástalanok száma. A nyilvántartásokban összesen 20,88 millióan szerepelnek, ami 2008 októbere óta a legalacsonyabb szám. A legnagyobb arányú csökkenést a szolgáltatói szektorban és az iparban tapasztalták júniusban, amely a munkanélküliség csökkenése szempontjából hagyományosan kedvező hónapnak számít, főként a turizmus aktivitásának köszönhetően.

A szektor a spanyol gazdaság egyik pillére, amely a koronavírus-járvány évei után most kezd újraéledni – hangsúlyozta a szaktárca. A spanyol kormány az eredmények további javulásával számol, a tavalyi 13,3 százalék után idén 12,8 százalékos munkanélküliségi rátával tervez. A munkaügyi minisztérium jelentésében beszámolt arról is, hogy júniusban a foglalkoztatás is erőteljesen, 115 ezerrel növekedett, míg az elmúlt egy évben mintegy 838 ezerrel bővült. Az idei év hatodik hónapjában a foglalkoztatottak száma meghaladta a 20,34 milliót a dél-európai országban.