Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének kedden ismertetett végleges adatai szerint.

Júniusban mindhárom euróövezeti beszerzésimenedzser-indexe (BMI) csökkent, de még mindig a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pont felett maradt. A feldolgozóipari BMI még pénteken közölt júniusi végleges értéke 2020 augusztusa óta a legalacsonyabb szintre süllyedt, 52,1 pont lett, gyengébb a májusi 54,6 pontnál. Kedden ismertették, hogy a szolgáltatóipari BMI öthavi mélypontra, 53 pontra csökkent a májusi 56,1 pontról. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett júniusi kompozit BMI 52 pont lett, 16 hónapja a legalacsonyabb a májusi 54,8 pont után – ismertette a távirati iroda.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig a növekedését jelzi. Az euróövezetben júniusban a legmagasabb kompozit mutatója Spanyolországnak volt, 53,6 pont, ami így is három hónapja a legalacsonyabb. Az ír összesített mutató 16 havi mélypontra, 52,8 pontra csökkent. A francia kompozit mutató 14 havi mélyponton, 52,5 ponton állt júniusban. Ugyanez az index Németországban hathavi mélypontra, 51,3 pontra, Olaszországban pedig öthavi mélypontra, ugyancsak 51,3 pontra gyengült. A júniusi 53 pontos euróövezeti kompozit mutató 0,2 százalékos negyedéves gazdasági növekedést feltételez az euróövezetben a gazdaságkutató intézet számításai szerint.