A Világgazdasági Fórum (WEF) elnöke, Borge Brende bízik Kína közép- és hosszú távú növekedési kilátásaiban, világgazdasági stabilizáló szerepében, és fontosnak tartja a nemzetközi együttműködés erősítését a növekedési potenciál kiaknázása érdekében.

A volt norvég külügyminiszter Kína első fél évi növekedési adatait kommentálva videokonferencián bizakodását fejezte ki az ország növekedési kilátásait illetően: “Arra számítunk, hogy a kínai hatóságok által hozott intézkedések a növekedés élénküléséhez vezetnek, és optimisták vagyunk Kína közép- és hosszú távú gazdasági fejlődését illetően” – mondta Brende, hozzátéve, hogy ami a világ többi részét illeti, “a következő év rázós lesz”. A lassuló és egyre gyengébb világgazdasági növekedés azonban hatással lesz a kínai gazdaság teljesítményére is – mondta. A kínai nemzeti statisztikai hivatal (NBS) július 15-i adatai szerint a kínai bruttó hazai termék (GDP) 2022 első félévében 2,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a globális növekedés a 2021-es becsült 6,1 százalékról 2022-ben és 2023-ban 3,6 százalékra lassul, ami 0,8, illetve 0,2 százalékponttal alacsonyabb 2022-re és 2023-ra a globális pénzintézet januári prognózisában tett előrejelzésnél. A WEF elnöke hangsúlyozta, hogy Kína szerepe a globális gazdasági növekedés stabilizálásában kulcsfontosságú a mostani sokrétű kihívások közepette.

“Kína fontos szerepet tölt be a globális növekedés biztosításában. (…) Ami Kínában gazdaságilag történik, az óriási hatással van a világ többi részére, és ez így is marad, mivel Kína a második legnagyobb nemzetgazdaság” – mondta Brende. “A kínai vezetés nem csak a növekedésre összpontosít, hanem a növekedés minőségét is vizsgálja, a növekedésnek függetlenítenie kell magát a CO2-kibocsátás növekedésétől, inkluzívabbnak kell lennie, a növekedésnek el kell jutnia a régiókba, a perifériára, és munkahelyeket kell teremtenie a fiatalok és az egyre képzettebb lakosság számára” – mondta Brende. A külföldi vállalatok jelenlegi kínai üzleti környezetéről szólva Brende elmondta, hogy a kínai piac “egy nagy egységes belső piac”, és sok vállalat számára Kína hatalmas érdeklődésre tart számot, mind a közvetlen külföldi befektetések, mind a helyi gyártás szempontjából. Az Európai Unió kínai kereskedelmi kamarája júniusban közzétett, Európai vállalkozások Kínában – Üzleti bizalmi felmérés 2022 című éves felmérésében azt írta, hogy a legtöbb európai vállalat 2021-ben bevételnövekedést ért el és nyereséges volt. A WEF elnöke üdvözölte a Kína által javasolt globális fejlesztési kezdeményezést (GDI), amely kulcsfontosságú a nemzetközi együttműködés fellendítése és a legkevésbé fejlett és fejlődő országok támogatása szempontjából.

A programot Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly terjesztette elő az ENSZ-ben, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a nemzetközi fejlesztési együttműködés megerősítéséhez és az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési menetrendjének gyorsabb végrehajtásához. “Ez a kínai kezdeményezés nagyon fontos, és tényleg nagyon határozottan el kell köteleznünk magunkat a legkevésbé fejlett országok és a feltörekvő gazdaságok támogatása mellett, mert azt látjuk, hogy a tőke nem áramlik be magától úgy, mint korábban” – mondta a norvég politikus, megjegyezve, hogy a világjárvány három évtizede először vezetett a mélyszegénység növekedéséhez az elmaradott régiókban.

Az ENSZ július 7-én közzétett, a fenntartható fejlődési célokról szóló 2022. évi jelentése szerint idén további 75-95 millió ember kerülhet mélyszegénységbe. Kína tavaly jelentette be, hogy a világ legnépesebb országában felszámolta az abszolút szegénységet, és 2020 végére az utolsó 98,99 millió, szükségben élő vidéki lakost is kiemelte a szegénységből. “Ha megnézzük az elmúlt három évtizedet, Kína növekedése történelmi jelentőségű volt, és a történelem során nem láttunk még olyan országot, amely olyan hatékonyan fel tudta volna számolni a szegénységet, mint Kína” – mondta Brende. “Hihetetlenül fontos, hogy ismét növekedési pályára álljunk, amikor a fenntartható fejlődési célok eléréséről van szó, amelyeket 2030-ig teljesíteni kell” – ismertette a távirati iroda. “A gazdasági növekedés csak a win-win gondolkodásmód alkalmazásával élénkíthető: ami az egyik országnak előnyére válik, az a másiknak is jól jön” – fogalmazott a WEF elnöke. Hangsúlyozta, hogy a világ országainak együtt kell működniük, és folytatniuk kell a kereskedelmet egymással, mert különben növekedési potenciál vész el, és a szegénységen kívül más nem nagyon fog tudni növekedni többé.