Az elemzői várakozásoknál jóval kisebb mértékben bővült a magánszektorban foglalkoztatottak száma augusztusban az Egyesült Államokban – közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) honlapján szereplő kimutatás szerint 132 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a nyár utolsó hónapjában. A piaci várakozások 288 ezres növekedést jeleztek a júliusi 270 ezres bővülést követően. A legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 25 ezerrel, az 50-499 fős középvállalatoknál 53 ezerrel nőtt a foglalkoztatottság. Az 500 főnél több munkavállalót alkalmazó nagyvállalatoknál pedig 54 ezerrel emelkedett az új munkahelyek száma. Ágazati megoszlásban a szolgáltatóipari ágazatok mintegy 110 ezerrel, a termékgyártó ágazatok pedig 23 ezerrel növelték az alkalmazottak számát.

Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza szerint a vállalatok megpróbálják értékelni a gazdaságból érkező ellentétes adatokat és ez összefügghet a munkaerő iránti igény lanyhulásával. Az augusztusi adatokat értékelve elképzelhetőnek tartotta, hogy az amerikai munkaerőpiac fordulóponthoz érkezett és a jelenlegi dinamikus bővülést egy visszafogottabb növekedés válthatja. A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó augusztusi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A piacok által nagy figyelemmel követett jelentés pontosabb képet adhat az amerikai munkaerőpiac helyzetéről. A Reuters által megkérdezett szakértők 300 ezres növekedést várnak a júliusi 528 ezer fős bővülés után. Júliusban az amerikai munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra esett az egy hónappal korábbi 3,6 százalékról – közölte a távirati iroda.