Augusztusban a várakozásoknak megfelelően lassult az infláció az Egyesült Államokban az előző havi 13 éves csúcsról a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics keddi jelentése alapján.

Augusztusban a piaci várakozásoknak megfelelően 5,3 százalékra mérséklődött az infláció az Egyesült Államokban a júliusi és júniusi 5,4 százalékos 13 éves csúcsról. A fogyasztói árak havi emelkedésének mértéke 0,3 százalékra mérséklődött augusztusban a júliusi 0,5 százalékról. Elemzők 0,4 százalékos havi áremelkedést vártak augusztusra – adta hírül a távirati iroda.

Az energiaárak havi bázison 2,0 százalékkal, éves bázison 25,0 százalékkal nőttek augusztusban. Az üzemanyagok ára 42,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 2,8 százalékkal az előző havit. Az élelmiszerek ára éves bázison 3,7 százalékkal, havi bázison 0,4 százalékkal emelkedett augusztusban. Energiaárak és élelmiszerárak nélkül 4,0 százalékos volt az éves és 0,1 százalék a havi áremelkedés. https://www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm