Több mint 650 ezer új munkahely jött létre tavaly Franciaországban, amire több mint húsz éve nem volt példa – derül ki a statisztikai hivatal (INSEE) jelentéséből, amelyet ismertetett a Le Monde című napilap.

A francia gazdaság tavalyi 7 százalékos bővülése több mint 650 ezer munkahelyet teremtett az előző évi csökkenés után, amikor is 315 ezer munkahely szűnt meg. A Le Monde szerint 2000 óta, amikor is 599 ezer új munkahely jött létre, nem volt ilyen jelentős javulás. Mindennek következtében a magánszektorban 1,5 százalékkal többen dolgoznak jelenleg, mint a koronavírus-járványt megelőző 2019-es évben. Az iparon kívül – ahol 38 ezer munkahely szűnt meg, ami 1,2 százalékos csökkenést jelent – a javulás valamennyi ágazatot érinti. A kereskedelemben 218 ezer (+1,8 százalék), az építőiparban 65 ezer (+4,5 százalék) munkahely jött érte, a mezőgazdaságban fél százalékkal többen dolgoznak. Átmeneti, határozott idejű állásokban 8,2 százalékkal többen dolgoznak, mint a járvány előtt, de a határozatlan idejű szerződéssel dolgozók száma is nőtt, és a munkaügyi minisztérium adatai szerint a munkahelyek 50,2 százaléka határozatlan idejű.

A magánszektorban tavaly 698 ezer gyakornoki szerződést írtak alá, ami 36 százalékkal több, mint 2020-ban, és a duplája a járvány előtti 2019-es év adatainak. “Nem egyszerűen a munkahelyek jelentős bővülése meglepetés, hanem a javulás gyors ritmusa is” – hívta fel a figyelmet Vladimir Passeron, az INSEE osztályvezetője. Úgy látja, hogy a vállalatok bíztak az állami munkahelymegtartó támogatásokban, illetve abban, hogy a gazdaság gyorsan újra fog indulni. A lezárások alatt munka nélkül maradtaknak kifizetett bérpótlékoknak köszönhetően a vállalatok megőrizték a munkahelyek jelentős részét, s a válság miatt csökkent termelés idején nem voltak jelentős elbocsátások, hanem inkább a munkaidőt csökkentették a vállalkozások, a dolgozók megtartása mellett – ismertette a távirati iroda.

A tavalyi dinamizmusnak köszönhetően a munkanélküliség csökkenése idén is folytatódhat az előrejelzések szerint. Az aktív lakosság körében az álláskeresők aránya 2021 szeptemberében 8,1 százalék volt, ami tíz év óta a legalacsonyabb szám. A gazdaság tavalyi 7 százalékos bővülése után idén a kormány 4, a jegybank 3,6 százalékos gazdasági növekedésre számít. Az INSEE nem közölt előrejelzést a teljes évre, de decemberben az első negyedévre 0,4, a másodikra 0,5 százalékos növekedést prognosztizált. Miután a vállalatok már előre megteremtették a szükséges munkahelyeket, 2022-ben a munkahelyek bővülése az INSEE szerint már nem lesz olyan jelentős, mint tavaly volt.