Olaszország 2024 közepéig függetleníti magát az orosz gáztól – jelentette be az ökológiai átmenetért felelős miniszter szerdán. Roberto Cingolani közölte: az ország elegendő gázzal rendelkezik majd ahhoz, elkerülje az ellátási válságot a télen.

“Ha összeadjuk az energiamegtakarításokat és az új szállításokat, akkor 2024 második felében teljesen függetlenek leszünk az orosz gázszállításoktól” – mondta Roberto Cingolani az ország energetikai helyzetéről és energiatakarékossági tervéről tartott római sajtótájékoztatón. Olaszországnak elegendő gázkészlete van ahhoz, hogy elkerülje az ellátási válságot a tél végéig, ha Oroszország elzárja a csapot – mondta a politikus. Olaszország reméli, hogy az év végére, vagy hamarabb, legalább 90 százalékban feltöltik a tárolókat.

A készletek februárig kitartanak akkor is, ha Oroszország a tél kezdetén leállítja a szállítást – közölte. “Rövid távon az a cél, hogy a diverzifikációs terv, a tárolók feltöltése és az energiatakarékossági terv segítségével átvészeljük a 2022-2023-as telet” – mondta Cingolani. Olaszország évi 2,5 milliárd köbméter gázt akar megtakarítani azáltal, hogy a középületekben és a magánháztartásokban egy fokkal csökkentik a hőmérsékletet, és napi egy órával a fűtést – közölte a miniszter. “A más forrásból származó gázellátás romlása esetén szigorúbb megszorító tervet állíthatunk fel, de jelenleg az energiabiztonság garantált” – mondta Cingolani. Olaszország az ukrajnai invázió után egy sor megállapodást kötött, hogy csökkentse függőségét az orosz gáztól. Jelenleg már Algéria a legfőbb olasz importforrás – közölte a távirati iroda.