Megugrott a Cseh Energetikai Vállalat (CEZ) nettó nyeresége az első fél évben, a 33,6 milliárd koronás (540,96 milliárd forint) nettó eredmény 32 milliárd koronával (515,2 milliárd forint) magasabb az egy évvel korábbinál – közölte kedden a legnagyobb csehországi energiaipari társaság.

Az üzemi nyereség az év első hat hónapjában éves összehasonlításban 21 százalékkal 13,5 milliárd koronára emelkedett. A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBIDTA) 27,7 milliárd koronával nőtt és 59,3 milliárd koronát tett ki. A növekedést segítette az energiaárak nagymértékű emelkedése a nemzetközi piacokon – mutat rá a CEZ közleményében. A CEZ az idei energiaeladási tervét már 95 százalékban teljesítette. A maradék 5 százalék tekintetbe véve a jelenlegi magas energiaárakat az éves forgalom 20 százalékát fogja kitenni – mondta Martin Novák, a CEZ szakigazgatója újságíróknak. A CEZ menedzsmentje a társaság idei nettó nyereségét mintegy 60-65 milliárd korona körül várja.

A CEZ a legnagyobb csehországi energiaipari társaság. A részvények több mint 70 százaléka a pénzügyminisztérium, azaz a cseh állam tulajdonában van. Amennyiben megvalósul a prognosztizált 60-65 milliárdos nettó nyereség, a részvényesek közt a jövő évben mintegy 48-52 milliárd korona kerülne szétosztásra. Az államkassza számára ez 34-36 milliárd koronás bevételt jelentene – fejtette ki Daniel Benes, a CEZ menedzsmentjének elnöke, a társaság vezérigazgatója a prágai sajtótájékoztatón – közölte a távirati iroda.