2024 április 19

Exportnövekedés az agráriumban

Célunk jelentősen bővíteni a magyar húsipari termékek és borok kínálatát és exportját. Joggal remélhetjük, hogy jelentős agrár- és élelmiszeripari exportnövekedés előtt állunk Kanadában, – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, miután a torontói magyar főkonzulátus szervezésében kanadai üzleti delegációval folytatott megbeszélést az Agrárminisztériumban – közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban egyre több kanadai vállalat érdeklődik a magyar agrár-élelmiszeripari termékek, illetve a feldolgozóipari fejlesztések iránt, számos magyar élelmiszeripari vállalatot látogattak már meg. A kanadai üzleti küldöttség azon nagy cégek vezetőinek és tulajdonosainak köréből jött létre, amelyek a magyar áruk importjának 90 százalékát szervezik hazánkból. Az Agrárminisztérium célja az élelmiszerexport növelése, a magyar prémium termékek megismertetése távolabbi piacokon is.

„Nyugat felé is nyitunk, a portfóliót a tengerentúlon egyaránt lehet bővíteni – idézi a közlemény a helyettes államtitkárt, aki hozzátette: idén tavasszal új, aktívabb és kezdeményezőbb korszak kezdődött a magyar agrárdiplomáciában, és ennek legfontosabb eleme az állam hangsúlyos szerepvállalása, hídverő szerepe a magyar agrárvállalkozások és a külföldi piacok között.

A tengerentúli partnerek – köztük a Concord Meats, a Con-Nois-Seur Wine Imports, a Legacy Distributors, a Tilsonburg Custom Foods, valamint az ImportRus számára elsősorban a hús, a tőkehús, a feldolgozott és füstölt hús, a mangalica, a prémium magyar borok, a delikátesz és fagyasztott termékek, a sertéshús, továbbá az egész kacsa és kacsamell, a nyúlhús, a baromfitermékek, illetve a halal élelmiszerek kanadai importja lehet elsősorban hozzáadott érték – áll a közleményben.