– Az Allianz csoport felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását, ezért alaptevékenységével és működésével kapcsolatban új kötelezettségvállalásokat jelentett be.

A biztosító és vagyonkezelő csoport csütörtöki, az MTI-hez elküldött közleménye szerint a vállalat az eredetileg tervezett 2050 helyett már 2030-ra nettó zéróra csökkenti az Allianz csoport több mint 70 piacon működő telephelyeiről és tevékenységeiből származó üvegházhatású gázok kibocsátását. A cégcsoport befektetési, illetve vagyon- és felelősségbiztosítási üzletága 2023. január 1-jétől nem finanszíroz és nem biztosít egy telephelyen vagy önállóan folytatott, kőolajjal és egyes, földgázzal kapcsolatos tevékenységeket, az Északi- és a Déli-sarkvidéket érintő kőolajjal és földgázzal összefüggő tevékenységeket, illetve extranehéz kőolajjal kapcsolatos és ultramélytengeri tevékenységeket. Az Allianz csoport a vállalati szintű biztosítások és befektetések előfeltételeként 2025 elejére a legnagyobb szénhidrogén-termelőktől is határozott kötelezettségvállalást fog megkövetelni a 2050-re elérendő nettó zéró kibocsátást illetően.

A csoport elkötelezett amellett, hogy aktívan előmozdítsa a megújuló energiaforrásokra való átállást, amelyhez a vállalatcsoport megújuló energiaforrásokra vonatkozó jelentős biztosítási és befektetési kapacitása, illetve kockázatvállalási hajlandósága is hozzájárul – közölték, hozzátéve, hogy a kőolaj- és földgázipari vállalatok zöldenergiával kapcsolatos projektjeit az Allianz csoport semmilyen módon nem fogja korlátozni. A csoport 2015-ben kezdte korlátozni a szénalapú üzleti modellek finanszírozását, amelyet 2018-ban a biztosítások korlátozása követett, 2040-re pedig tervei szerint teljesen kivonul a szénalapú üzletágból – ismertette a távirati iroda.