Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése, augusztus 31-én az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadt a Budapest Alapkezelőbe, így létrejött Magyarország egyik legnagyobb alapkezelője – tájékoztatott a bakholding.

A közlemény szerint a jogutód társaság az egyesülést követően MKB Alapkezelő Zrt. néven működik szeptember 1-jétől, az általa kezelt vagyon megközelíti az 1200 milliárd forintot. Ebből csaknem 700 milliárd forint befektetési alapokban kezelt vagyon, 500 milliárd forint pedig az intézményi ügyfelek – nyugdíjpénztárak, biztosítók – számára végzett vagyonkezeléshez kapcsolódik. Az MKB-Pannónia Alapkezelő korábban főként a diverzifikált vegyes alapokra, illetve az abszolút hozamú alapok kezelésre koncentrált. A Budapest Alapkezelő hagyományosan jelentős piaci részesedéssel rendelkezett a pénz- és kötvénypiaci alapok között, illetve az elmúlt időszakban érdemi vagyonnövekedést sikerült elérnie a részvényalapok esetén – közölte a távirati iroda.

Az MKB-Pannónia Alapkezelőnél a vegyes alapokba fektetett és kezelt vagyon nagyságrendileg 120 milliárd forint, a Budapest Alapkezelő kötvényjellegű befektetései meghaladják 200 milliárd, a részvényportfolió pedig a 65 milliárd forintot. Az egyesülés eredményeképpen a lakossági és vállalati ügyfelek számára széles befektetési alap termékpaletta jön létre, amely a kimondottan alacsony kockázatú kötvényalapoktól kezdve a vegyes alapokon át a részvény- és nyersanyagalapokig a pénz- és tőkepiacok teljes spektrumát lefedi – fejtette ki a közleményben Tóth Nándor, az egyesült alapkezelő vezérigazgatója. A tájékoztatás szerint az MKB Alapkezelő Zrt. jelentős tapasztalattal rendelkezik az egyéni kiszolgálásra épülő intézményi portfóliókezelés területén is. A cseh piacon az általa kezelt vagyon megközelíti 105 milliárd forintot. Az alapkezelő kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fúziós folyamat lépései az ügyfelek és a partnerek számára zökkenőmentesek legyenek. A várható változásokról az ügyfeleket is folyamatosan értesíteni és tájékoztatni fogják – ismertette a Magyar Bankholding.