Több milliárd frankos tőkeemelést, a befektetési banki üzletág kiszervezését és több ezer munkahely leépítését tervezi a Credit Suisse; a zürichi székhelyű pénzintézet vezetése csütörtökön mutatta be stratégiai átalakítási tervét, amelynek célja az üzletmenet nyereségessé tétele az elmúlt időszak vesztesége után.

A második számú svájci pénzintézet szeptember végén záruló harmadik negyedéves gyorsjelentése szerint 342 millió svájci frank (140,187 milliárd forint) veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 1,008 milliárdos negyedéves nyereség után. Az árbevétel az előző év azonos időszakához képest 30 százalékkal, 3,804 milliárd svájci frankra esett. Az első kilenc hónapban a veszteség 1,943 milliárd svájci frank volt, míg egy évvel korábban 1,064 milliárdos nyereséggel zárt a társaság. A csalódást keltő negyedéves jelentés után mutatták be a pénzintézet átalakítási tervét, amit a bank irányítását nyáron átvevő Ulrich Koerner vezérigazgató “történelmi jelentőségűnek” nevezett.

A Credit Suisse 4 milliárd svájci frank értékben új részvényeket bocsát ki. Ebből a szaúdi központi bank 1,5 milliárd értékben jegyezhet, ezzel közel 10 százalékos részesedést szerez a pénzintézetben. A bank történelmének eddigi lenagyobb szervezeti átalakításának részeként külön üzletágba szervezi a befektetési banki üzletágat, amely a jövőben Credit Suisse First Boston néven fut majd. A pénzintézet célja, hogy 2025-ig 15 százalékkal, mintegy 2,5 milliárd svájci frankkal csökkentse kiadásait. A 2024 végéig tartó átalakítás várható költsége 2024 végéig elérheti 2,9 milliárd svájci frankot. A svájci bank csoportos létszámleépítésbe kezdett, mintegy 2700 álláshelyet szüntetnek meg, amelyet újabb elbocsátások követnek. A tervek szerint a létszám a jelenlegi 52 ezerről 2025-re 43 ezerre csökken – ismertette az MTI.