Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által ismertetett adatok szerint a januári árindex 135,7 pont lett, 1,1 százalékkal (1,5 ponttal) meghaladva a decemberit.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Januárban a szemestermények árindexe decemberhez képest minimálisan, átlagosan 0,1 százalékkal 140,6 pontra nőtt, éves összevetésben 12,5 százalékkal (15,6 ponttal) emelkedett. A januári növényi olaj árindex havi szinten 4,2 százalékkal (7,4 ponttal) rekordszintre, 185,9 pontra emelkedett elsősorban pálma- a repce- a szója- és a napraforgóolaj iránt megugrott globális keresletre.
Ami a tejtermékek tavalyi átlagos árindexét illeti, a mutató 119 pont volt, 16,9 százalékkal (17,2 ponttal) magasabb a 2020. évinél. A tavalyi húsárindex átlaga 107,6 pont lett, 12,7 százalékkal (12,1 ponttal) magasabb, mint 2020-ban. Végezetül a cukorárindex tavalyi átlaga 2016 óta legmagasabb, 109,3 pont volt, ami 29,8 ponttal (37,5 százalékkal) haladta meg a 2020. évit.