A Sony és a Nintendo japán videójátékgyártók bejelentették, hogy felfüggesztik oroszországi exportjukat, csatlakozva az Ukrajna orosz lerohanása ellen tiltakozó más nyugati cégekhez.

A Sony Interactive Entertainment (SIE) csatlakozik az ukrajnai békét követelő nemzetközi közösségez – írta a Twitter mikroblog portálon szerdán a PlayStation gyártója. Felfüggesztettük valamennyi játék- és konzolszállításunkat Oroszországba – írta a Sony. Az óriásvállalat egyben emlékeztetett, hogy 2 milliárd dolláros adományt juttatott az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Save the Children segélyszervezet részére a háború áldozatainak támogatására. A Nintendo is felfüggeszti az Oroszországba irányuló exportját – mondta a kiotói székhelyű cég az AFP francia hírügynökségnek. Korábban olyan világcégek, mint a McDonald’s, a Coca-Cola, az Ikea, az Adidas és a Chanel jelentette be oroszországi tevékenységének átmeneti befagyasztását.

A Microsoft, a Sony amerikai versenytársa a játékpiacon, a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti termékei és szolgáltatásai “újabb eladását” Oroszországban – ismertette a távirati iroda. Az Apple beszüntette iPhone-jai és táblagépei oroszországi forgalmazását, a Facebook, a YouTube (Google) és a Twitter blokkolják Európában az orosz állami média közléseit. A Google nem értékesít reklámokat Oroszországban és kilátásba helyezte, hogy “a közeli napokban” felfüggeszti a Play áruházában a fizetési lehetőséget Oroszországból, így a felhasználok onnan nem vásárolhatnak alkalmazásokat, játékokat vagy digitális javakat, csak az ingyenes alkalmazások maradnak elérhetők számukra.