A magyar állam minden segítséget megad az üzbegisztáni együttműködésben érdekelt cégeknek, beleértve a pénzügyi támogatást is – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a Szamarkandban rendezett üzbég-magyar üzleti fórumon csütörtökön.

A 44 magyar cég részvételével tartott rendezvényen felszólalva a magyar miniszter méltatta a két ország közötti gyors fejlődést, amely – mint hangsúlyozta – nemcsak a politikai, hanem a gazdaság kapcsolatokra is vonatkozik.

Emlékeztetett arra, hogy nyitott, exportorientált országként Magyarország kelet felé is keresi a kiviteli, üzleti lehetőségeket. Leszögezte, hogy az üzbegisztáni együttműködésben olyan fogadókészség és olyan előnyök mutatkoznak, amelyeket ki kell használni.

Nagy Márton kifejtette: a magyar vállalkozások egy része már ismeri ezt a piacot, de fejlődni szeretne, ők bejáratott úton haladhatnak. Más cégek most dolgoznak egy közös vállalat, kapcsolat kiépítésén és az állam ehhez is minden segítséget megad, így anyagi támogatást is.

A vállalatok egy csoportja most először vette fel a kapcsolatot, egy további csoport pedig még most keresi üzbég partnerét: őket a kamarák, gazdaságfejlesztésért felelős cégek segíthetik ebben. Kiemelte, hogy az e célra szolgáló tőkealap segítségével az állam a kockázat egy részét is átvállalja, és segíthet átlendíteni az érdeklődő cégeket a kezdeti nehézségeken – tette közzé a távirati iroda.