Tavaly 10,3 milliárd forint népegészségügyi termékadót (neta) fizettek be a cukros üdítőket és a sós snackeket gyártók a 2019-es 10,1 milliárd forint után – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A napilap csütörtöki cikke szerint a netabevételek nem különíthetők el konkrét termékkörökre, mindenesetre tavaly a sós snackek után 6,3 milliárd forintot, az édes üdítők után pedig csaknem 4 milliárd forintot fizettek be az élelmiszeripari cégek.

A termékadót befizetők száma 2019-hez képest kilenccel nőtt, így összesen 286 cég teljesítette adókötelezettségét. A jogszabályok szerint népegészségügyi termékadót kell fizetni többek között az üdítőitalok, az energiaitalok, az előre csomagolt, cukrozott készítmények, sós snackek, ételízesítők, ízesített sörök, alkoholos frissítők, gyümölcsízek és alkoholos italok után közölte a távirati iroda.

Azt, hogy melyik élelmiszergyártó volt a legnagyobb befizető, a NAV adótitokként kezeli. Az adóhatóság szerint az az adóalany mentesülhet csak a termékadó megfizetése alól, aki az adott naptári évben az adóköteles termékből 50 liternél vagy 50 kilogrammnál kisebb mennyiséget értékesített.