A Waberer’s International Nyrt. 173,2 millió euró árbevételt ért el a második negyedévben, ami 15,5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, nettó eredménye 2,5 millió euróra romlott a tavalyi 6,1 millió euró után – tette közzé a szállítmányozó társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tájékoztatás szerint a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBIDTA) 11 százalékkal, 21,7 millió euróra nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az idei első hat hónapban a csoport árbevétele 332,1 millió euró volt, 13,6 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

A nettó eredmény 12,1 millió eurót tett ki, míg egy évvel korábban 15,2 millió euró vesztesége volt a vállalatnak az első három negyedévben. Ugyanebben az időszakban az EBITDA 11 százalékkal 38,0 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 36,2 millió euróról.

Barna Zsolt, a cég vezérigazgatója a jelentésben kiemelte: a kihívásokkal teli és nehezen előrejelezhető környezetben a cégcsoport által elért, 10,3 millió eurót meghaladó negyedéves, korrigált, kamatfizetés és adózás előtti eredmény (EBIT) az elmúlt évek legmagasabb értékét jelenti, és 33 százalékos javulás 2021 hasonló időszakához képest, egyben a legmagasabb negyedéves érték 2016 óta.

Bizonyos szabályozói oldali negatív költség hatások (minimálbér és adózási szabályok változása) az év elejétől terhelték az eredményt, azonban ezt sikeresen kezelték. Hozzátette: a második negyedévben ismét mindhárom szegmensük – beleértve a nemzetközi fuvarozási szegmenset is – pozitív EBIT szintet ért el, és az előző negyedévhez képest 5,7 millió euróval, míg 2021 hasonló időszakához képest 2,6 millió euróval magasabb értéket sikerült elérni. Kitért arra: a negyedévben megérkezett Indiából a tengeren túli sofőrök első csoportja, akikkel hosszú távú megoldást találtak a munkaerőpiaci kihívásokra.

A jelentés szerint 2022 első fél évében sem az ukrajnai háború, sem az erősödő infláció nem okozott érdemi ipari termelési, illetve lakossági fogyasztási csökkenést a Waberer’s számára releváns európai országokban, így a cég a diverzifikált ügyfél és szolgáltatás portfólióját kihasználva maximálisan képes volt kezelni az ideiglenes keresletingadozásokat. A meghirdetett pénzügyi tervet teljesíthetőnek tartják, az előző év csoport szintű EBIT teljesítményét 2022-ben is elérik a jelentés szerint.

Barna Zsolt kitért a sikeres 111 millió euró értékű vállalati kötvénykibocsátásra. “A kibocsátás volumene, és a folyamatosan emelkedő hozamkörnyezetben egyre kedvezőbbnek számító árszintje biztosítja, hogy a Waberer’s tovább erősödve lesz képes átvészelni a negatív gazdasági környezet jelentette kihívásokat, és képes lesz végrehajtani a meghirdetett terveit (ideértve a raktárfejlesztést, flottacserét és regionális terjeszkedést), mely javítja társaság versenyképességét, miközben a versenytársaik egy jelentős része nem, vagy csak egyre növekvő költség mellett lesz képes fejlesztési forrásokhoz jutni” – fogalmazott.

A Waberer’s részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén a prémium kategóriában kereskednek. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb árfolyama 2870 forint, a legalacsonyabb 1520 forint volt.