Hatmilliárd forint összegben bocsáthat ki zöldkötvényeket az AutoWallis az MNB Növekedési kötvényprogramja (Nkp) keretében, miután a Scope Ratings megerősítette a társaság B+ hitelminősítői besorolását – közölte a
társaság.

A vállalat a kibocsátást július 23-án zárt körben tervezi, a befolyó összeget a korábban elfogadott zöld finanszírozási keretrendszerben lefektetett elvek mentén kívánja felhasználni.

Közölték: a Scope Ratings GmbH az AutoWallis Nyrt. részére először 2019-ben kiadott hitelminősítést követően ismét elvégezte a besorolás felülvizsgálatát, melynek eredménye alapján a társaság besorolása továbbra is B+, míg az általa kibocsátott kötvényeké szintén B+, a kilátást pedig pozitívról stabilra módosította, az AutoWallis által tervezett 6 milliárd forint összegű új kötvénykibocsátás átmeneti többletkockázata miatt. Ezzel az AutoWallis továbbra is megfelel az Nkp feltételeinek.

A 10 éves futamidővel, 3,0 százalékos fix kamattal kibocsátandó kötvényekből befolyó összeget a vállalat további növekedési céljainak finanszírozására használja fel.

A csoport korábban is elkötelezett a fenntartható működés mellett, és a zöld finanszírozási keretrendszere alapján további környezetvédelmi vállalásokat tett: fejleszti például az e-mobilitást, így növeli a töltőpontok, valamint saját és bérautó flottájában az elektromos autók számát. Az AutoWallis vizsgálja az ESG minősítés megszerzésének lehetőségét is, amelynek birtokában részvényeit olyan befektetési alapok is vásárolhatják majd, melyek
a fenntarthatóság mellett elkötelezett vállalatok papírjait részesítik előnyben -ismertette a távirati iroda.

Az AutoWallis Nyrt. az idén, az első negyedévben az egy évvel korábbinak majdnem két és félszeresére, 48,7 milliárd forintra növelte árbevételét, és a tavalyi 582 millió veszteséggel szemben 406 millió forintos nyereséget ért el.

A cég részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A részvények árfolyama egy éven belül 120 forinton tetőzött, a legalacsonyabb értékük 76 forint volt.