Az OTP Bank sikeresen zárta le az Alpha Bank Albánia megvásárlását, ezzel tovább bővül az OTP Csoport Albániában- közölte az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

A közlemény szerint az Alpha Bank Albánia megvásárlásával mérlegfőösszege szerint az ötödik, ügyfélhitel-állomány alapján pedig a harmadik legnagyobb helyi piaci szereplővé válik az OTP Bank az országban. A két albán leánybank – az OTP Bank Albánia és az Alpha Bank Albánia – most induló integrációs folyamata a tervek szerint 2023-ig tart – tették hozzá. Wolf László, az OTP Bank magyarországi vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint hangsúlyozta: az újabb akvizíció igazolja, hogy jó döntés volt négy éve az albán piacra lépés. Az OTP Albánia az elmúlt három évben teljesítette stratégiai céljait, 2021-ben viszonylag kis piacrésze ellenére Albánia legjövedelmezőbb és legköltséghatékonyabb bankjává vált. A jogi egyesülésig (várhatóan 2022 végéig) a két bank különálló intézményként működik, az OTP Bank Albánia és az Alpha Bank Albánia teljes integrációját célzó folyamat a tervek szerint 2023-ig tart majd.

Az Alpha Bank Albánia ideiglenesen továbbra is az “Alpha Bank Albania” nevet fogja használni, de mostantól már nem része az Alpha Bank Csoportnak, és azzal semmilyen módon nem áll kapcsolatban – áll a közleményben. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a 2008-as válságot követően, 2014-ben kezdett újabb tranzakciók eredményeként mostanáig az Alpha Bank Albániával együtt 9 országban 12 pénzintézetet, illetve banki portfoliót vásároltak fel. Ezek közül – a szlovén Nova KBM tranzakció kivételével, amelynek pénzügyi zárása még folyamatban van – mindegyiket sikeresen integrálták a bankcsoportba, és az OTP új országokba is belépett, mint Albánia, Szlovénia és Moldova. “Ezzel az egyedülálló akvizíciós teljesítménnyel a kelet-közép-európai régió legaktívabb bankpiaci konszolidátorává vált: jelenleg Magyarország mellett meghatározó pozíciót tölt be a bolgár, szerb és montenegrói piacokon, és érdemben erősítette a külföldi csoporttagok profit-hozzájárulását” – fogalmazott az OTP. Az OTP Csoport a kelet-közép-európai régió egyik legstabilabb pénzügyi csoportja, kiemelkedő jövedelmezőséggel, stabil tőke- és likviditási pozícióval.

A bankcsoport jelenleg 11 országban nyújt univerzális pénzügyi szolgáltatásokat közel 16 millió ügyfélnek, több mint 1400 fiókból álló hálózattal rendelkezik, és több mint 37 500 alkalmazottat foglalkoztat – írták. Az OTP-csoport a vártnál rosszabb eredménnyel zárta az első negyedévet, 88,6 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt könyvelt el, szemben az előző negyedév 123,3 milliárd forintos eredményével, és az egy évvel korábbi 117,2 milliárd forintos negyedéves eredményével. Az OTP Bank Nyrt. az idén az első negyedévben 33,4 milliárd forint konszolidált adózás utáni veszteséget könyvelt el egyedi tételek miatt. Az adózott eredményt a jelentés szerint 122 milliárd forintnyi korrekciós tétel csökkentette az első negyedévben többnyire az orosz-ukrán háborúval összefüggésben. A jelentés alapján a bank mérlegfőösszege 28 790,2 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami negyedéves szinten 4 százalékos, éves szinten 18 százalékos növekedés. Az OTP-csoport bevétele 361,2 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest. Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír hétfőn 8086 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 19 590 forint, a legalacsonyabb 7920 forint volt – közölte a távirati iroda.