Az OTP Bank Románia 14 millió lej veszteséggel zárta az idei első fél évet, ami a működési kockázatokra létrehozott céltartalékokkal magyarázható – közölte az OTP romániai leányvállalata csütörtökön közleményben.

A működési eredmény elérte a 86 millió lejt (1 lej = 80,38 forint), amely kétszer nagyobb a 2021. évinél. A pozitív hatást a teljes bevétel 22 százalékos dinamikus növekedése eredményezte, amelyet részben visszafogott a működési kiadások 10 százalékos emelkedése. A nettó kamatbevételek 35 százalékkal, a díjakból és jutalékokból származó nettó bevételek értéke 9 százalékkal nőtt. A működési költségek emelkedését elsősorban a bank növekedési stratégiáján belül megvalósuló beruházások magyarázzák, amelyek az informatikai kiadások éves növekedését eredményezték. Emellett az alkalmazottak létszáma 2 százalékkal nőtt, továbbá a 2022-ben a cégnek magasabb járulékot kellett befizetnie a Betétbiztosítási Alapnak és a Szanálási Alapnak. A nettó kamatbevételek 35 százalékkal nőttek, 313 millió lejre. Az éves dinamikát a teljesítő hitelállomány élénk, 23 százalékos növekedése, valamint a nettó kamatmarzs 35 bázispontos javulása segítette.

A teljesítő hitelek állománya 23 százalékkal nőtt 2021 első fél évéhez képest. Az emelkedést főként a vállalati hitelek, valamint az ingatlanhitelek 17 százalékos növekedése támogatta. Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója elmondta, hogy a cég számára az év első hat hónapja a fejlesztésről, a folyamatos beruházásról és a szervezeti átalakulásról szólt. Mindez jelentős javulást hozott a működésükben és az eredményeikben. Hozzátette: minden tervezett beruházás megvalósulás alatt áll, és elkötelezettek a fejlesztési projektjeik mellett a csapat növelése és a működés javítása iránt. A helyi jelentési előírások szerint a bank eszközállománya elérte a 19,78 milliárd lejt, ami 24 százalékos növekedés 2021 júniusához képest – közölte a távirati iroda.

A bank tőkemegfelelési mutatója 2,13 százalékponttal, 20,02 százalékra csökkent, amit az eszközállomány emelkedése magyaráz – olvasható a közleményben.