2024 július 23

Több ágazatban káros hatalomkoncentrációra figyelmeztetnek

A német Monopóliumbizottság (Monopolkommission) a gazdaság több ágazatában kialakult nemkívánatos fejleményekre hívta fel a figyelmet Robert Habeck gazdasági miniszternek hétfőn benyújtott Verseny 2024 című jelentésében.

A jelentés számos politikailag aktuális problémára világít rá, amelyek kulcsfontosságúak a német versenyképesség megerősítése szempontjából, és konkrét cselekvési javaslatokat is tesz a politikai döntéshozóknak. A jelentésben a német kormány számára tanácsadói funkciót betöltő független szakértői testület felhívja a figyelmet az élelmiszerellátásban a kiskereskedelmi láncok felé a mezőgazdasági termelők hátrányára eltolódó hatalmi súlypontra, ami a bizottság leköszönő elnöke, Jürgen Kühling szerint kifejezetten aggodalomra ad okot.

A jelentés rámutat a távhőszolgáltatók erősödő monopolhelyzetére az alternatív fűtési technológiák terjedésével, ami végső soron áremelkedéshez vezethet. Az államvasutaknál a jelentés szerint ügyfélközpontúbbá kell tenni az üzleti és infrastruktúrafejlesztési célkitűzéseket. A bizottság elnöke szerint „a digitális és társadalmi-ökológiai átalakulás csak a verseny árcsökkentő és innovatív funkciójának kihasználásával lehet sikeres Németországban”.

Távhőellátás

A dokumentum a távhőellátással kapcsolatban konkrétan árkorlátozó intézkedések bevezetésére tesz javaslatot. A kívánt fűtési technológiai átállással összefüggésben ugyanis a távhőellátás egyre fontosabb szerepet fog játszani a jövőben. Így fennáll a veszélye annak, hogy a távhőszolgáltatók meglévő monopolhelyzete erősödik, ami túlzott árakhoz vezet.

A Monopóliumbizottság szerint ez egyebek között gyengítheti a fűtési átállás társadalmi elfogadottságát is. A bizottság jelentős hatalmi eltolódást állapított meg 2007 óta az élelmiszer-ellátási láncokon belül. Az árak és a költségek alakulása ezen a területen azt mutatja, hogy a termelők átlagosan egyre kisebb árrést tudnak elérni, miközben a feldolgozók – különösen a kiskereskedelmi láncok – egyre nagyobb hatalomra tesznek szert. Az elmúlt években a termelők versenyhelyzetének erősítésére bevezetett jogi intézkedéseknek nem volt tartós hatása. A Monopóliumbizottság ezért részletesebb elemzésnek tervezi alávetni az élelmiszer-ellátás vertikumát – közölték.

A jelentés nem tartja megfelelőnek a vasúti közlekedés fejlesztésére tervezett intézkedéseket, különös tekintettel az infrastruktúrafejlesztő társaságok összevonására egy szervezetbe. „A vasútra való átállás csak akkor lehet sikeres, ha következetesen az ügyfélre összpontosít” – szögezte le Jürgen Kühling professzor.

Forrás

Képek forrása: Shutterstock