2024 április 17

Romániában nagyot drágul a villamosenergia

Romániában 8,9 millió háztartás, azaz ennyi fogyasztó létezik. Nagy-Bege Zoltán, a román országos energiaár-szabályozó hatóság alelnöke szerdán közölte, hogy a 8,9 millió fogyasztónak több mint a fele kötött új, szabadpiaci áron alapuló szerződést szolgálatójával. Azok a fogyasztók azonban, akik erre nem voltak hajlandóak, és az egyetemes szolgáltatási csomagnál maradtak, azok számára a villamosenergia-szolgáltatás várhatóan 3-13 százalékkal kerül többe július 1-től.

Január 1-től az árszabályozó hatóság rákényszerítette a szolgáltatókat, hogy átmenetileg hat hónapon át az alacsonyabb árakat biztosítsák valamennyi fogyasztónak, mivel a január 1-jei árliberalizációkor csak 3 millió fogyasztó kötötte meg az előnyösebb új szerződést. Most számuk meghaladja a 4,45 milliót, viszont a szolgáltatók július 1-től többet nem kötelesek az olcsóbb árajánlatot biztosítani a fogyasztóknak – adta hírül a távirati iroda.

Július 1-től a gáz árát sem szabályozzák többé hatóságilag a háztartási fogyasztók számára. A villamos energia esetében végrehajtott év eleji liberalizáció komoly hatással volt az inflációra, amelynek emelkedését főleg az áram drágulása serkentette.