Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Most dől el az ezüst sorsa?

Hasonlóan az arany árfolyamához az ezüst piacán is vérfürdőt rendeztek a medvék a csütörtöki kereskedés során. Túl sok volt a két kamatemelés és a dollár index ralija. A nemesfémek az elmúlt hetek egyik legnagyobb veszteségét jegyezték fel, miután szerdán a Fed és csütörtökön az Európai Központi Bank 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatlábakat. A nemesfémek egyik legnagyobb ellensége a kamat és a múlt heti történések erősen korlátozták az arany és az ezüst gyarapodását. Szerencsére a pénteki kereskedés során kitartott a 24,5 dollárnál található kritikus támogatás.

Bár pár héttel ezelőtt az ezüst gond nélkül lépte át a december és február között kialakult konszolidációs zóna felső határának számító 24,5 dollárt, mostanra ez a szint újra veszélybe került. Nagyon fontos, hogy kitartson most ez a támogatás, ha el akarjuk kerülni a nagy veszteségeket. A napi grafikonon jól láthatjuk, hogy idén már kétszer is áttörtük ezt a szintet, és mindkét alkalommal beszakadt az árfolyam. Az első ilyen még február elején történt, amikor 24-ről egészen 20 dollárig zuhant az árfolyam. Második példa májusban volt, a mikor az idei rekordmagasságról – 26,3 dollár – indultak meg a medvék. A támogatást gond nélkül átszakították és az árfolyam bezuhant egészen 22,5 dollárig. Az idei példákból ítélve tehát ezen támogatás elvesztése csúnya veszteségeket okozhat a piacon.

Ezüst – hogyan vélekednek a szakértők a jelenlegi helyzetről?

Az ezüst meglehetősen drasztikus változásokon ment át a múlt héten. Szerdán áttörtük a 25 dollárt, de azonnal el is vesztettük a momentumot. Múlt héten beszámoltunk róla, hogy a hét egyik legnagyobb kihívása a 24,5 dolláros támogatás megőrzése lesz. Ezt a feladatot tovább hoztuk magunkkal erre a hétre. A szakértők viszont óvatosságra intenek, hiszen jelen pillanatban a dollár is nagyon volatilis állapotban van, és ez nagy hullámokat okozhat az ezüst árfolyamában. Abban az esetben, ha a 25,10 dolláros szint fölé törünk, akkor ez megnyitja a 26-os szintig történő emelkedés lehetőségét. Ellenkező esetben, ha elvesztjük a 24,5 dolláros támogatást, akkor a 23-as szintben bízhatunk még, hiszen itt található az 50 hetes EMA is, amely erős támogatást kellene, hogy biztosítson.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Címlapkép forrása: Shutterstock