2024 június 20

Hogyan hat az izraeli konfliktushelyzet a budapesti ingatlanpiacra?

A jelenlegi izraeli helyzet, különösen az ottani konfliktusok és politikai feszültségek, csakúgy, mint a másfél éve tartó ukrán-orosz háború nem csupán bennünk keltenek bizonytalanságérzetet, több globális piacot is érzékenyen érintenek. De vajon mennyire hatnak ezek az események a budapesti ingatlanpiacra? Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője és a belvárosi ingatlanok specialistája elemzi a helyzetet, kiemelve, hogy minden válságnak van egy olyan időszaka, amikor mindent felül kell vizsgálni, és újra kell értékelni a helyzetet, mielőtt újabb lépéseket tennénk.

„Mindenféle hasonló helyzetnek, így az izraeli és a Hamász közötti konfliktusnak valóban indirekt hatása van mindennapi életünkre és az ingatlanpiacra is” – kezdi Ben-Ezra Orran. -„A bizonytalanság és az instabilitás, amelyet a globális konfliktusok okoznak, befolyásolják a különböző döntéseinket, beleértve az ingatlanbefektetéseket is. Ilyenkor mindig van egy időszak, amíg minden lelassul, mintha mindenki megállna és végiggondolná, hogy mi lehet a leginkább megfelelő következő lépés.”

A szakértő megerősíti, hogy a budapesti belvárosi ingatlanpiac különösen érzékeny a nagy számban érdeklődő külföldi befektetők aktivitására, és az izraeli befektetők is fontos résztvevői ennek a piacnak. Az is észrevehető, hogy a jelenlegi izraeli konfliktus úgy általában is hatással van a külföldi befektetők ideérkezésére, ami várhatóan lassuláshoz vezethet ezen a piacon, annak ellenére, hogy a belvárosi ingatlanok továbbra is stabil és fenntartható befektetési lehetőséget kínálnak, folyamatosan nagy a kereslet, amelyet a fejlesztések és a turizmus felélénkülése is befolyásol, a város vonzósága pedig vitathatatlan.

Az elemzők szerint a konfliktus lehetséges kimenetelei közé tartozik, hogy vagy tovább fokozódik a helyzet, vagy hamarosan egy megállapodás születik a felek között. Mindkét forgatókönyv jelentős mértékben befolyásolhatja a külföldi befektetők számát Magyarországon. Ez a folyamat valószínűleg csökkenteni fogja az izraeli befektetők számát a budapesti belvárosi ingatlanpiacon.

„A már eleve lassuló gazdasági növekedési ütem és az ingatlanpiac általános alacsony aktivitása miatt 2023-ban az ingatlanok értéke stabil maradt, minimális, kevesebb mint 5%-os áremelkedéssel, de a reálértékük 15%-kal csökkent” – mondja Ben-Ezra Orran.

ingatlan

A szakértő szerint a válság valószínűleg eléri a mélypontját 2024-ben, így ez az év kulcsfontosságú lehet a piaci folyamatok és tendenciák szempontjából.

Borítókép forrása: Shutterstock