A FAO index szerint visszaesett az élelmiszerek világpiaci ára – mutatjuk a részleteket
Csökkent az Élelmiszerárak Világpiaci Referenciaértéke Januárban. A FAO legújabb adatai szerint a cukor, hús és olaj olcsóbb lett a nemzetközi piacon.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) friss adatai szerint januárban csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke. A visszaesés elsősorban a cukor, a növényi olaj és a hús nemzetközi jegyzésének gyengülésére vezethető vissza – jelentette meg a nemzetközi szervezet a legújabb adatait.
FAO élelmiszerár-index
A FAO nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárakat mérő irányadó árindexe 124,9 pont lett januárban, ami 2,1 ponttal (1,6%-kal) alacsonyabb a decemberi szinthez képest. Ugyanakkor az index 7,3 ponttal (6,2%-kal) haladja meg a 2024. januári értéket. A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A mutató 2024-es éves átlaga 122 pont volt, amely 2,1%-kal maradt el a 2023-as átlagtól.
Gabonaárak alakulása
A FAO gabonaárindexe 2025 januárjában 0,3 ponttal (0,3%-kal) emelkedett decemberhez képest, de még mindig 8,2 ponttal (6,9%-kal) alacsonyabb az egy évvel korábbi szintnél. A búza ára enyhén csökkent, míg a kukorica világpiaci ára emelkedett. A rizs ára 4,7%-kal csökkent havi összevetésben.
Növényi olaj és húsárak
A növényi olaj árindexe 153,0 pont volt januárban, amely 9,1 ponttal (5,6%-kal) esett vissza az előző hónaphoz képest. Az érték még így is 24,9%-kal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél. A csökkenés főként a pálma- és repceolaj világpiaci árainak mérséklődésével magyarázható.
A húsárindex januárban 117,7 pont volt, ami 1,7 ponttal (1,4%-kal) csökkent decemberhez képest. Azonban 8,9 ponttal (8,1%-kal) meghaladta a 2024. januári értéket. A juh-, sertés- és baromfihús nemzetközi árának csökkenése dominálta a trendet, amelyet a szarvasmarhahús-jegyzések emelkedése sem tudott ellensúlyozni.
Tejtermékek és cukor árindexe
A tejárindex 42,9 ponton állt januárban, amely 3,3 ponttal (2,4%-kal) magasabb a decemberi szintnél, és 24,3 ponttal (20,4%-kal) meghaladja az egy évvel korábbi értéket. A sajt nemzetközi jegyzése növekedett a legnagyobb mértékben, havi szinten 7,6%-kal, miközben a vaj ára tovább csökkent.
A FAO cukorárindexe 111,2 pontot ért el januárban, ami 8,1 ponttal (6,8%-kal) alacsonyabb decemberhez képest. Ez az érték 25,2 ponttal (18,5%-kal) elmarad az egy évvel korábbi értéktől. A mutató 2022 októbere óta nem volt ilyen alacsony, amikor 108,6 ponton állt. Az árzuhanást elsősorban a főbb termelő országok kedvező terméskilátásai idézték elő.
A FAO adatai szerint az élelmiszerárak változását jelentősen befolyásolják a globális termelési trendek, a kereslet alakulása és a nemzetközi gazdasági folyamatok, így a jövőbeli áralakulás további elemzésre szorul.
A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!
Címlapkép forrása: Shutterstock