2024 július 25

ESG indexszel bővült az OPTEN szolgáltatása

Az OPTEN alapvető célja az volt, hogy egy – a vállalkozásokra vetített – ESG indexet készítsen.

Mi az az ESG? Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel. Az ESG célja a vállalatok mindennapi tevékenységében rejlő nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése.

Mit mutat meg az OPTEN ESG index? A több, mint 50 paraméterre épülő, folyamatosan frissülő OPTEN ESG index megmutatja egy-egy adott vállalkozás ESG szintjét. Az OPTEN ESG Indexe már az összes hazai vállalkozásra vonatkozóan elkészült, 2022. január 1-től pedig elérhetővé válik az OPTEN szolgáltatásaiban.

Az OPTEN ESG index a fenntarthatóság mindhárom pillérét (E,S,G) figyelembe veszi

Csupán néhány figyelembe vett paraméter a több, mint 50-ből:

E (környezet): árbevétel arányos károsanyag kibocsájtás ágazati átlag alapján, illetve az ágazat károsanyag kibocsájtási trendje az 1990-es bázisévhez viszonyítva vagy fenntarthatósági nyilatkozat megléte.

S (társadalom): nemek aránya a cégvezetők között, korosztályi összetétel, létszámváltozás.

G (vezetési irányelvek): a vállalat stabilitására, megbízhatóságára, közteherviselésére vonatkozó szempontok, hatékonysági mutatók (létszámra, tőkére vetítve), bírságok.

OPTEN modellek, indexek és mutatók

A céginformációs szolgáltató számára nem újdonság az ilyen típusú skálázó modellek és indexek fejlesztése. Több scoring modellje is iparági szabvánnyá vált már a piacon; hitelképességi mutatóit vagy éppen kockázati indexét a pénzintézetek előszeretettel alkalmazzák. A járványhelyzetben létrehozott stabilitás és válságállósági indexe pedig egészen rövid idő alatt nőtte ki magát referencia mutatóvá.

Mit veszíthet, aki nem használ ESG minősítő rendszert?

Az EU jogszabályi keretek közé foglalta az ESG szempontokat. 2022. január 1-től az Unió a nagyvállalatoktól már a nem pénzügyi adatokra vonatkozó jelentési kötelezettséget is elvárja. Hazánkban az új szabályozás nagyságrendileg 500 vállalatot érinthet.

“Érdemes mihamarabb megtenni az első lépéseket, hiszen az EU szándékkal összhangban, a befektetők mellett a bankrendszer is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít az ESG szempontoknak. Legyen szó kis-, közép- vagy nagyvállalatról, az elemzők véleménye szerint egyértelműen kedvezőbb helyzetből indulhatnak majd a felelősen működő cégek az eszközbeszerzés, hitelfelvétel vagy az EU-s pályázatok elbírálása során“– nyilatkozta Tóth Tamás, ügyvezető igazgató.

Bővebben az OPTEN-ről:

OPTEN – Vezető céginformációs szolgáltató

A 100%-ig magyar tulajdonú OPTEN Kft. 1994 óta, több mint 25 éve, a hazai céginformációs piac meghatározó szereplője. Adatbázisaival, online szolgáltatásaival, valamint adatbányászati és modellezői szaktudásával segíti a hazai gazdasági élet szereplőit a kockázatkezelési területtől az értékesítés támogatásáig. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára a közép-kelet-európai régióban is elérhetőek üzleti döntést előkészítő céginformációs rendszerei.

Az OPTEN számos elismerést és díjat nyert már el megbízható és minőségi szolgáltatásainak köszönhetően: Banking Summit Awards (Best Business Analyst of the Year, Best Company Information Provider of the Year), Business Superbrands (2014-től folyamatosan). www.opten.hu